Tidernas djur
Teater VårVind
TIDERNAS DJUR är en historia om hur vi människor hanterar och behandlar det som vi kallar ”våra” djur. Hur vi brukar och missbrukar dem, och hur viktigt det är att lyssna och känna empati över språk- och artgränser.Vi bjuder på en magisk tidsresa i spåren efter historiens berömda ochbortglömda djur.
Tidernas djur är en infallsrik, humoristisk och musikalisk föreställning som dyker djupt ner i djurens och människornas gemensamma historia.
Teater VårVind skapar expressiv och gränsöverskridande scenkonst med barn och unga i fokus. Vi finns i Sala sedan 2018 och brinner för att erbjuda oförglömliga teaterupplevelser till barn och familjer i vår hemstad – och hela landet!
Vi bjuder på en magisk tidsresa i spåren efter historiens berömda och bortglömda djur. Vår målgrupp är barn i åldrarna 6-10 år samt familjer.
I Teater VårVinds iscensättning får publiken möta den uråldriga Ålen i hennes hem och fängelse: den bråddjupa brunnen. Som ett mörkskimrande pärlband av minnen, fantasier och oväntade besökare, visualiseras djurens och människornas gemensamma historia. Pjäsens ål har, liksom alla ålar av arten Anguilla anguilla, börjat sitt liv som ett ägg i Sargassohavets djup. Till Sargassohavet går också hennes eviga längtan, från botten av brunnen i skånska Brantevik där hon varit fånge i över etthundrafemtio års tid. I fångenskapen ser hon glimtar av världen ovanför och tar del av kända och okända djurs öden: En skadeskjuten brevduva har förirrat sig från Verduns skyttegravar. Den sista pungvargen sjunger en blues på Hobart Zoo i Australien. En sminkad labbråtta erbjuder en flyktväg och Laika spänns fast i Sputnik 2.
Ljudspår och levande musik löper som en tråd genom föreställningen och tidsåldrarna. Vi leker med skala och perspektiv, rymd och trängsel. I brunnens slutna verklighet är allting möjligt, och även om det är en mörk och enslig plats finns där också rum för hopp, humor och värme.
TIDERNAS DJUR är en historia om hur vi människor hanterar och behandlar det som vi kallar ”våra” djur. Hur vi brukar och missbrukar dem, och hur viktigt det är att lyssna och känna empati över språk- och artgränser.