The story of Faust
Skottes musikteater
En komisk och spännande musikteaterföreställning på engelska om tragedin när Faust säljer sin själ till Mefisto.
För ungdomar och vuxna från 12 år.
Myterna om doktor Faust pakt med den diaboliske Mefisto växte fram i 1500-talets Tyskland. Under samma tid var dockteater ett vanligt folkligt marknadsnöje. Vi berättar därför historien om hur doktor Johann Faust sålde sin själ till djävulen, utifrån ett kringvandrande dockteatersällskaps tillkortakommanden och funderingar om tillvaron. Inte helt olik vår egen.
Detta resande teatersällskap spelar berättelsen med hjälp av dockorna Faust och Mefisto, men även deras publik, bl.a. ett par gubbar på ett ölcafé. De kommenterar hej vilt, men håller på Faust i alla lägen. Dessutom finns en docka i form av en sträng pastor, som bevakar handlingen. Det är pastorsdockan som betalar dockspelarna, så teatersällskapet får finna sig i att beskriva mötet mellan Faust och Mefisto på ett helt annat sätt, än vad dockspelarna själva tänkt sig, från början. Alla lägger sig i, men Faust har gjort sitt velande val och skrivit avtal och sådana är till för att hållas….
Om önskemål finns, så kan vi efter en paus, fortsätta ”som oss själva” med nya och gamla berättelser och musikaliska funderingar om vidskepelse. Av en händelse så är just vidskepelse sista ordet i Faustföreställningen. Kanske kommer vi att utmana några och få andra att skratta igenkännande. Vi hoppas att ni sedan går hem med en god känsla i magen.
Koppling till läroplanen
Åk 7-9 Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande. Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
Gymnasiet: Förmåga att arbeta nytänkande, idérikt och med personligt uttryck samt att arbeta i kreativa processer.
Kunskaper om hur bilder och visuella framställningar uttrycker stämningar, betydelser och berättelser.
Skapande skola
Vi utgår från scenografin i föreställningen, som består av en musikteatermaskin. Scenografen och skådespelaren Hans Kellerman inspirerar till eget skapande av olika rörliga figurer.
Extra material
Kortare scener ur föreställningen, bygge och samtal med skådespelare, scenograf och konstnärlig ledare.