Katitzi
Teater Sesam
Vad händer med det barn som blir avvisat av vuxenvärlden i landet hon fötts i – trots att det är hennes hemland?
Historien om Katitzi är baserad på̊ Katarina Taikons självbiografiska serie för barn och ungdomar och beskriver ett skeende som upprepar sig om och om igen. Vem som helst skulle kunna vara Katitzi, hennes historia kunde lika gärna vara din eller min. Katarina Taikon säger själv: ”Jag säger inget som inte står inskrivet i FN:s stadgar. Jag har inte kläckt de geniala idéerna om mänskliga rättigheter. Jag vill bara att alla människor ska behandlas lika.”
Med föreställningen Katitzi vill Teater Sesam uppmärksamma hur barnen blir lidande i en vuxenvärld som separerar människor ifrån varandra. Hur bemöter barnet alla de fördomar som hon drabbas av? Nasrin Barati har skapat en föreställning om särbehandling och utanförskap ur barns perspektiv. I hennes manus lyfter hon upp hur ett segregerat samhälle skapar nya offer och nya förövare Det är en påminnelse om att vi aldrig skall överge våra medmänskliga värderingar eller vår solidaritet.
Koppling till läroplanen
Pjäsen tar upp ämnen som empati, identitet, tillhörighet och allas lika värde. Den blandar olika konstnärliga former som skådespeleri, musik, projektion, ljus och skuggspel som ger tillfälle att samtala kring olika typer av estetiska uttryck.