Ja må du leva
Mumrik Kulturproduktion /Musikteater Jag är här nu
En upplevelsebaserad föreställning om och med kroppen. Vad är kroppen, vad vill den, vad behöver den och vad har man den till? När gör den som man vill och när gör den det inte.
Kroppen är underbar, pinsam, konstig, -och magisk. Den har utvecklats under miljoner år. Den vet mycket! Kroppen förändras, och vår upplevelse av den också, men något är samma –hela livet. Föreställningen vill också utforska denna mittpunkt och använda den som en utgångspunkt för föreställningen.
Det blir allvar och lek, musik, dans, magi och pinsamheter.
Ok tänk Tex kanelbullens dag, våffeldagen, fet-tisdag etc. Tänk om man hade olika kroppsdelars dag där man gav dem lite extra uppmärksamhet och kärlek?
-Glad alla fötters dag!
-Tack det samma!
-Vad har du planerat för dina fötter?
-Jo jag tänkte uppvakta med nya fina skor och du då?
-Nä vi ska nog bara ta det lugnt och mysa…
Vi undersöker genus och tokiga kropps ideal under historien. Aha! Här kan vi få syn på oss själva och vår stackars kropp som ska passa in. Vi vältrar oss i töntiga jämförelser av kroppen, historiska kroppsideal, och vad som ansetts kvinnligt och manligt.
-Hej! Jag är kung från 1600 talet och jag är supermanlig. Jag har smink, peruk och gråter offentligt osv.
-Ok, härligt. Jag skickar dig till 1800 talet.
-Oj, nu får jag inte visa känslor eller ha långt hår och färger på kläder är bara till för tjejer etc… Däremot måste jag tydligen spotta hela tiden. Hit med en spottkopp så inte en stackars kille dränks i sitt eget spott.
Det ju en stackars fantastisk kropp! Medan vi kommenterar, klassificerar, kritiserar och kuvar den så jobbar på i tysthet. Den smälter mat, pumpar blod, skickar syre till alla celler, växer naglar och hår och ser till att hjärnan är i form så vi kan tänka allt det där vi tänker om kroppen…
Musikteater Jag är här nu har producerat egenskriven musik och scenkonst sedan 2007 och arbetar med alternativa berättelser som vänder och vrider på maktperspektiv och norm, med kvinnlig representation på och bakom scen. Föreställningarna riktar sig till barn/unga och deras vuxna.
Manus, Text och Musik: Linn Johansson, Mattew Coulton och Nadina Pundins
Koppling till läroplanen
Biologi
Musik,dans,teater
Samhällskunskap
Religion
Livskunskap
Genuskunskap
Historia
Engelska
Svenska
Skapande skola
I ett skapande skola upplägg finns möjlighet till olika typer av workshops och skapande.
Linn Johansson och Matt Coulton, internationellt aktiva skådespelare och dramapedagoger är aktörer i föreställningen och har mångårig erfarenhet som dramalärare för barn och unga, skådespelare och musiker. Skapande skola projektet kan användas som en fortsättning på föreställningens filosoferande och i mer fysisk form som teaterövningar anpassade till målgruppen utifrån temat i föreställningen.