
Fattar du inte att jag saknar dig?
Teater Tropos
Verkliga berättelser från barn som kommit som flyktingar till Sverige. Föreställningen har en varm ton och slutar i förändring och hoppfullhet.
Det är lov och Sarah har ingenting att göra. Hennes mamma är borta med sitt arbete hela veckan och hemma finns bara hennes sega pappa, som är fastlimmad i sin fåtölj med datorn i knät. Ute på gården är det tomt. Sarah är för stor för sandlådan men ändå hänger hon där. Fantiserar om allt som hänt, branden, när de fick fly ut ur huset. Hur de tog sig till Sverige men framförallt, att hennes fåniga, älskade pruttstorebror blev kvar i hemlandet. Hon hör hans röst. Pratar och bråkar med honom.
”Fattar du inte att jag saknar dig” är en bearbetning av pjäsen ”Flickan i sandlådan” från 2007. Manuset är skrivet utifrån verkliga berättelser från barn som kommit som flyktingar till Sverige. I pjäsen finns en varm ton och Sarahs berättelse slutar i förändring och hoppfullhet.
”Lina Petersén gör en mycket trovärdig gestaltning av Flickan, som lever ut sin sorg i fantasilekar i sandlådan och stångas med pappan i gnagande, malande missnöje. Conny Petersén balanserar fint som pappa, utan överspel. Det här är en välgjord föreställning, med problematik som mellanstadiebarn kan leva sig in i och med ett slut som inte är självklart, men som öppnar för nya lösningar.”
Dalarnas Tidningar
”Här gör Lina Petersén en lysande gestaltning/…/ Hon spelar tätt, intensivt, aggressivt, med stor utstrålning, och hon har publiken helt i sitt grepp.”
Vestmanlands Läns Tidning
Citaten är från recensioner från den första uppsättningen. Nypremiären har samma skådespelare men manuset har uppdaterats till en handling på 2020-talet.
Koppling till läroplanen
Barnkonventionen. Allas rättigheter. Svenska. Samhällskunskap.
Skapande skola
Föreställningen kan läggas till i skapande skola för åk.4-6
TEMA BARNKONVENTIONEN
Ett Skapande skola -projekt för åk F-3 eller åk 4-6
En skådespelare kommer till klassen och gör lekar och övningar varvat med samtal om relationer och bemötande med utgångspunkt från barnkonventionen. Lekar och övningar utgår från gruppen, samarbete och att ge och ta plats. Det kan handla om barns rätt att bli lyssnade på och tagna på allvar. Och om att kunna lyssna och vara ett stöd för en vän. Vi blandar lek och allvar och övningar anpassas efter gruppens förmåga och behov. Alla deltar på sina villkor.