Prins Hatt -ett sagospel
Strandteatern
Prins Hatt under jorden är en teaterföreställning där berättande, maskspel och akrobatik är i interaktivt samspel med publiken och den sagolika musiken av Fia Forslunds marimba. En saga om vänskap och modet att möta det okända.
Kungadotterns högsta önskan är att finna de sjungande löven. Hon ger sig av hemifrån för att söka efter dem och hittar löven hos den mystiska Prins Hatt under jorden. Han är förtrollad av en elak häxa och kungadottern måste lova att aldrig se på honom i ljuset. De blir bästa vänner, trots att de bara får träffas när det är natt. Men kungadottern bryter sitt löfte och hennes vän rövas bort. Nu måste hon rädda honom ur häxans hemska klor!
Folksagor är en del av vårt kulturarv och ett lustfyllt sätt att möta teman som berör hur det är att vara människa. Strandteatern har utformat en interaktiv form för scenkonst där teatermaskerna på fonden plötsligt får liv och formas till sagofigurer i samspel med publiken. Karaktärer i mask upphöjer berättelsen från det individuella till det allmänmänskliga genom att representera olika roller vi alla känner igen oss i. De kan personifiera känslor och sätta ett ansikte till såväl girighet och ondska som ödmjukhet och mod. Fantasin får vingar med hjälp av berättande, improvisationer och levande musik. Varje föreställning blir unik när vi tillsammans kastar oss in i sagans värld för att besegra mörkrets krafter.
I den här föreställningen får publiken också möta en musiker som med sitt unika instrument marimban, både improviserar och spelar egen producerad ny musik.
Vi är en teater med fokus på sagor som scenkonst. I den här föreställningen har vi fördjupat oss ytterligare i hur vi kan förmedla sagorna på ett sätt där publiken är lika aktiv som i det muntliga berättandet, där de använder sin fantasi och sina inre bilder.
Vi har tagit fram föreställningen tillsammans med barnpsykolog Lene Brok och sagoforskare Maria Ehrenberg som har delat med sig av sin kunskap och sin forskning. Vi har även labbat med en commedia dell’arte grupp från USA Cahoot och en teatergrupp från Danmark, Teater Viva.
”Det är viktigare än någonsin att barn presenteras för symbolspråket och för sagorna, inte bara för att de representerar vårt kulturarv, utan för att det förmedlar livsmod och näring till själen.” -Lene Brok
Föreställningen är producerad med stöd av Region Halland, Laholms kommun och Studiefrämjandet Halland
Koppling till läroplanen
Även i läroplanen finns sagor, myter och dramatik med som viktiga ingredienser för barns utveckling. Den lyfter berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter från olika tider. Sagorna kan här lyfta det allmänmänskliga, de har funnits i alla tider och återberättats både muntligt och skriftligt. Läroplanen nämner också vikten att kunna samtala, lyssna och återberätta samt hur associationer, tankar, känslor och bilder uppkommer när man lyssnar på musik. Dessa inre bilder och upplevelser vill vi inspirera till i vår föreställning.