Historien om Bodri
Teater Barbara
En berättelse om vänskapen som överlevde förintelsen.
Urpremiär 30 januari 2021
För åk 2-5.
”imponerande gestaltning”
Margareta Sörenson, Expressen
”Det här är teater som lär väcka barnens frågor och tankar, scenkonst att mötas kring”
Anna Ångström, SvD
Hunden Bodri är navet i Teater Barbaras nya föreställning Historien om Bodri. Pjäsen är baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel som utkom 2019.
Hédi och hennes familj blir under 2:a världskriget deporterade till Auschwitz och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men systrarna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Och medan årstiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den trofasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem.
Historien om Bodri är en poetisk dockteaterföreställning och ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv.
”…..jag var ett lyckligt barn i en lycklig stad, det som hände sen är svårt att berätta om och svårt att lyssna på. Jag vill ändå berätta och jag vill att du lyssnar. Vi har alla ett val, vi kan välja det goda.” – Hédi Fried
Koppling till läroplanen
Historia, Svenska, SO, Estetiska läroprocesser, Värdegrund.
Skapande skola
Vi skapar skräddarsydda kulturprogram i skådespeleri, mim, storytelling, dockteater, berättande och fysiskt uttryck. Vi spelar en föreställning och sedan kommer en skådespelare och leder en workshop. Om önskemål finns kan vi skräddarsy en workshop utan tillhörande föreställning.
Till Bodri finns möjlighet att beställa en teaterworkshop med inriktning på dockspel, som leds av skådespelarna. Max 30 elever/workshop.
Extra material
Bakom kulisserna med dockmakare Jenny Bjärkstedt