BAKOM DEN GULA HÄCKEN
BANDITSAGOR
Bakom den gula häcken är en lekfull föreställning om barns identitet, särskilt lyfts blyghet. Varför ska det alltid vara något fult att vara blyg? Varför ses blyghet som ett hinder hos barn och vem bestämmer om man är blyg eller inte?
I föreställningen får vi träffa Eli och Sissla. Sissla är blyg, påstår andra i alla fall. Själv vet hon inte riktigt. Ibland behöver hon bara tänka efter en stund innan hon svarar för att låta tankarna jobba färdigt. När hon ska hålla en redovisning i skolan händer det som inte får hända: hon tappar tungan! Kroppen blir alldeles stel, kinderna börjar brinna och hon måste fly in i fantasivärlden en stund. Men där, i Sisslas egen trygga fantasivärld, sitter det redan någon. Där sitter Eli.
En identitet är aldrig konstant, utan den växer med oss. Vi tar på oss olika egenskaper i olika rum och kamouflerar oss med olika personligheter i olika sammanhang. Föreställningen ställer blygheten i rampljuset och hyllar den som en superkraft. Blygheten skapar tid för eftertanke, verkar som en motpol till impulsivitet och hjälper människor att sätta gränser. Den kan till och med rädda liv. Följ med in bakom den gula häcken och upptäck blyghetens alla ljusa sidor med oss!